Wandelcoaching

Vrijwel al mijn coachees kiezen voor coaching in de buitenlucht, ook al heb ik een mooie kamer ter beschikking. 
Een wandeling in de natuur ontspant, werkt stressreducerend, is gezond en gewoon ook fijn. Je zintuigen worden aangesproken; je voelt de warmte of frisheid van de lucht, de zon of regen op je huid. Je spieren spannen zich in bij het stijgen en dalen op de Veluwezoom. Zo wordt de coaching die je ontvangt een totaalervaring, waarin naast je hoofd ook je lichaam, je zintuigen en de natuur je informatiebronnen zijn.
We voelen allemaal aan dat buiten in de natuur zijn heilzaam voor ons is. De afgelopen decennia is dit gevoel wetenschappelijk onderbouwd. Dit zijn enkele voorbeelden uit diverse onderzoeken die mij zeer aanspreken:

Patiënten met uitzicht op bomen kunnen na een operatie een dag eerder naar huis dan patiënten die uitkijken op een blinde muur. Ook hebben ze minder sterke pijnstillers nodig. (Ulrich, 1984)

Contact met de natuur heeft een gunstige invloed op hogere cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen en problemen op te lossen. (Berman, Jonides&Kaplan, 2008; Bratman, Hamilton&Daily, 2012)

Een half uur tuinieren leidt tot een sneller en completer herstel van stress, afgemeten aan het stresshormoon cortisol, dan een half uur lezen in tijdschriften. (Van den Berg&Custers, 2011)

Bron: Waarom wij natuur nodig hebben. Factsheet Natuur&Gezondheid. IVN, 2013.

De wandelcoachsessies vinden plaats in de bossen van de Veluwezoom. Startpunt: Van Hasseltweg 2a, De Steeg (bij Arnhem). In Utrecht coach ik op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen bij Utrecht.

 Klik hier voor een impressie.

 "Ik vond het wandelen tijdens de sessies erg aangenaam. De combinatie van buitenlucht en bewegen zorgde ervoor dat ik beter kon nadenken en op goede ideeën kwam. Door het luisteren naar mijn lichaam kreeg ik de kracht en het zelfvertrouwen terug om te kunnen herstellen van mijn burn-out en kwam ik er achter dat mijn werk niet meer bij me paste. Anja heeft me een spiegel voorgehouden en met de intensieve opdrachten en met haar persoonlijke en professionele aanpak begeleid naar nieuw werk." Marloes, verpleegkundige

"Geen setting tegenover elkaar in een saaie overlegkamer, maar een mooie boswandeling met een pauzemoment voor een kop thee. Een omgeving die prikkelt en doordat je loopt, heb je ook echt het gevoel voorwaartse stappen in je loopbaan te maken. Mijn rugzak is nu gevuld met een duidelijk beeld wat ik zoek in een nieuwe baan èn werkgever en ik heb een aanpak om te komen waar ik wil zijn." Marjolein, vergunningverlener Rijksoverheid

"Ik kan de coaching van Anja aanraden voor iedereen die vast zit in bepaalde patronen. Van tevoren leek het wandelen in het bos mij een wat 'zweverige' setting. Het bleek echter heel erg van toegevoegde waarde. Doordat je lijf iets doet ontspan je meer, je voelt meer en het praat ook veel makkelijker met iemand naast je ipv tegenover je. Anja oordeelt nooit maar door de juiste vragen te stellen en oefeningen te geven heb ik mijn patronen ontdekt en geleerd hoe deze te doorbreken." Edith, intern begeleider basisschool